fbpx

Omenapuiden kunto tarkistetaan leudon talven jälkeen

Upea keväinen kukkaloisto ja runsas sato siintää monen omenapuun omistajan mielessä – säännöllinen ja oikea leikkaus mahdollistaa molemmat. Omena- ja päärynäpuita voi leikata myös Etelä-Suomen hyvin leudon talven jälkeen, mutta PihanTekijät eivät suosittele muiden hedelmäpuiden leikkauksia keväisin, varsinkaan tänä vuonna. 

– Omena- ja päärynäpuita voi leikata maltillisesti maalis-huhtikuussa. Muiden hedelmäpuiden leikkauksissa on kuitenkin iso riski, koska talvehtiminen on ollut varsin kevyttä näin kosteana ja lämpimänä talvena. Kirsikka- ja luumupuut vuotavat ja kuivuvat leikkauksen jälkeen helposti, Heidi Nyytäjä PihanTekijöiltä sanoo.

Omenapuun leikkaaminen varmistaa kukinnan ja sadon

Omenapuu on suosittu pihapuu ja olennainen osa monen puutarhaa. Puiden ulkonäkö on tärkeä – tasapainoisesti ja harmonisesti leikattu puu on kaunis kaikkina vuodenaikoina.

Omenapuun leikkauksen tarkoituksena on ohjata puun kasvua ja myös parantaa tuottavuutta. Mikäli puita ei leikata, ne kasvavat liian korkeiksi ja tiheiksi.

– Kun puun rakenne pidetään säännöllisellä leikkauksella kevyenä ja ilmavana, puu tuottaa parempaa satoa. Oikein leikattu puu myös kestää sadon painon paremmin, Heidi sanoo.

Monet netistä ja kirjoista löytyvät ohjeet saattavat hämmentää kotipuutarhuria. Useimmiten kirjojen esimerkit ovat lähtötilanteeltaan sellaisia, että puita on leikattu säännöllisesti aiemmin. 

Muista omenapuuta leikatessasi:

  • Suunnittele kokonaisuus huolellisesti
  • Leikkaa maltillisesti kerrallaan
  • Puut on syytä leikata vuosittain
  • Käytä puhtaita ja teräviä välineitä
  • Pidä huolta, että työskentely on turvallista
  • Tarkista puu myös tuholaisten varalta
  • Pyydä ammattilainen apuun, mikäli olet epävarma

– Puiden leikkaus on tarkkaa puuhaa. Mikäli puuta ei ole leikattu säännöllisesti tai pitkään aikaan, vaatii asiantuntemusta, että puu saadaan leikattua oikein ja juuri riittävästi. Ajoissa aloitettu puun rakenneleikkaus vähentää täysikasvuisen puun leikkaustarvetta. 

Kannattaa myös muistaa, että puun pitämisellä muodossaan säännöllisillä leikkauksilla voidaan vähentää tai estää kasvitauteja.

Keväällä puut tarkistetaan tuholaisten varalta

Keväällä on oikea aika tarkistaa myös puun kutsumattomat vieraat, tuholaishyönteiset. Kun puu tarvittaessa ruiskutetaan torjunta-aineella ja vielä harjataan rungolta mahdolliset kuoriutumattomat munat kätkevät sammalet ja jäkälät, kasvi voi paremmin tulevana kesänä.

– Ruiskutuksissa kannattaa käyttää luonnonmukaisia torjunta-aineita, joiden käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille tai lemmikkieläimille, Heidi muistuttaa.

 

PihanTekijöiden ammattilaiset varmistavat puiden hyvinvoinnin pihallasi – varaa ammattitaitoinen leikkaus omenapuillesi! Tarkistamme samalla tuholaistilanteen ja ruiskutamme puut tarvittaessa luonnonmukaisella torjunta-aineella.

Lue lisää, miksi leikata omenapuut vuosittain >>