fbpx

Laatu ratkaisee – kehnosti rakennettu ja hoidettu piha tulee kiinteistönomistajalle kalliiksi

Puiden tuenta on osa takuuajan hoitoa

Uusien kiinteistöjen pihoihin satsataan paljon – piha on arvokas osa kiinteistöä. Takuuajan hoidosta tulisi kiinteistössä pitää kiinni. PihanTekijät peräänkuuluttaa laatua sekä piharakentamiseen että hoitoon ja kunnossapitoon.

Kun kiinteistö valmistuu ja siirtyy rakentajalta kunnossapidon piiriin, pihan laatu usein heikentyy: rikkakasvit kukoistavat, kuivuus vaivaa kasveja ja katteet kuluvat. Tämä johtuu siitä, että pihan hoidosta huolehtiminen on urakoissa vähintäänkin harmaata aluetta.

– Valitettavan usein törmään tilanteisiin, että pihan hoito ja kasveille elintärkeä kastelu unohtuu kokonaan tai se tehdään väärin tai väärään aikaan. Näin kasvillisuus kärsii ja kiinteistönomistaja menettää arvokkaita taimia. Tai rikkakasvit valtaavat istutusalueet, jolloin pensaat ja puut kuolevat tai vähintään näivettyvät. Huonolla tuurilla pelkkä kitkeminenkään ei enää riitä, Heidi Nyytäjä PihanTekijöiltä kertoo.

Vastuu pihan takuuajan hoidosta on sopimuskysymys

Mikäli rakentajan sopimuksessa on pihan osalta todettu, että vastuu pihasta siirtyy uudelle omistajalle, takuuajan hoito jää yleisesti tekemättä. Rakennusliikkeetkin unohtavat mielellään tämän mielestään ylimääräisen kuluerän.

Kenen vastuulla uuden kohteen viheralueiden hoito on?

Puiden tuenta on osa takuuajan hoitoa
Puiden tuenta kuuluu takuuajan hoitoon. Tuennat tulee tarkastaa säännöllisesti ja tarvittaessa uusia, jotta puut menestyvät.

– Kiinteistönomistajan ja isännöitsijän kannattaa lukea sopimukset tarkasti. Jos viherurakoitsijan hoitovastuu päättyy kasvuunlähtökatselmukseen, on taloyhtiön tai pihaurakan tilaajan huolehdittava siitä, että viheralueiden ammattimainen hoito jatkuu. Valitettavasti usein katselmuksessa hoidon jatko sivuutetaan, sillä yleensä piha näyttää tuolloin olevan hyvässä kunnossa, Heidi sanoo.

Parin kasvukauden yli ulottuvaan takuuajan hoitoon kuuluu esimerkiksi kasvuunlähdön varmistaminen, kastelu, rikkakasvien torjunta, lannoitukset, nurmialueiden paikkaukset, istutusten kunnostukset, puiden tuennat sekä kevät- ja talvisuojaukset.

Erityisesti kaksi ensimmäistä kasvukautta ovat kasvuunlähdön kannalta kriittisiä.

– Kun alun tehohoidosta ei laisteta, pihan kunnossapidon tarve vähenee jatkossa huomattavasti. Mitä huolellisemmin pihaa hoidetaan ensimmäiset kaksi kasvukautta, sitä helpompaa ja kustannustehokkaampaa on hoito jatkossa, muistuttaa Heidi.

Pihan laatu syntyy osaamisesta ja käytettävistä materiaaleista

Muurin perustamista ja rakentamista
Piharakentamisessa ei pidä oikaista – järkevintä on tehdä piha kerralla kunnolla perustuksista kivitöihin ja kasvivalintoihin. Huonot materiaalivalinnat ja heikko rakentamisen laatu lisäävät pihan kustannuksia myöhemmin.

Oma lukunsa on piharakentamisen laatu. Piha on kallis investointi, ja säästöjä haetaan esimerkiksi materiaalivalinnoissa.

Heidi Nyytäjän mukaan piharakentamisessa ei kannata oikaista, sillä huonot materiaalivalinnat ja työn laatu tulevat kiinteistönomistajalle eteen myöhemmin.

– Säästäminen näkyy kunnostustarpeina tulevaisuudessa, usein nopeastikin. Olisi järkevää tehdä piha kerralla kunnolla, sillä pihakunnostukset ovat taas uusi kustannus kiinteistönomistajalle.

Laatua ja ammattitaitoa kysytään jokaisessa piharakentamisen työvaiheessa perustuksista kiveyksiin ja muihin kivitöihin, puurakentamiseen, kasvivalintoihin ja kasvien sijoitteluun sekä käytettävien materiaalien valintaan.

– Esimerkiksi maa-aineksissa ja kasvualustoissa ei kannata säästää. Multaa voi saada hyvin edullisestikin, mutta pensaiden tai nurmen sijaan pihalla voi pian kasvaa pujo- tai voikukkapelto, Heidi muistuttaa.


Etsitkö pihanrakentajaa, urakoitsijaa pihan kunnostamiseen tai pihan hoidosta vastaavaa kumppania?

Ota yhteyttä, sovitaan maksuton pihakäynti!

Heidi Nyytäjä
yrittäjä, toimitusjohtaja

p. 0400 739 535
heidi@pihantekijat.fi

Jätä yhteydenottopyyntö!

    Käsittelemme tietoja huolellisesti. Yhteystietojasi käytetään yhteydenottoon. Lue lisää tietosuojaselosteestamme.