Kurtturuusun kasvatuksesta tuli kiellettyä kesäkuussa 2022. Kiellettyä on myös antaa kurtturuusun kasvaa passiivisesti taloyhtiön piha-alueella. Anilliininpunaisena tai valkoisena kukkiva kurtturuusu on haitallinen vieraslaji.

 

Kurtturuusun hävitys kannattaa jättää asiantuntijan huoleksi. Espoon PihanTekijöiltä kurtturuusun hävitys onnistuu pääkaupunkiseudulla: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Kirkkonummi.

 

Kurtturuusun ja muiden haitallisten vieraslajien hävittäminen kuuluu PihanTekijöiden taloyhtiöiden palveluihin. 

Lue lisää taloyhtiöiden palveluista!

Miksi kurtturuusun hävitys on ajankohtaista juuri nyt?

Kurtturuusun Rosa Rugosa -lajin ja sen valkokukkaisen muodon (Rosa rugosa f. alba) kasvattamisesta tuli kiellettyä 1.6.2022. Tämä tarkoittaa, että myös sen sietäminen ja passiivinen pitäminen omalla piha-alueella on kiellettyä. Tästä syystä tällaisen alueen omistajan tai haltijan on hävitettävä kurtturuusu pihaltaan. Kurtturuusun maahantuonti, myynti, ostaminen ja ympäristöön päästäminen on kiellettyä jo pidempään.

Kurtturuusun hävitys näivettämällä kestää kolmesta neljään vuotta. Siirtymäaika kurtturuusun hävittämiselle on kolme vuotta.

Vieraslajien hallinnasta on säädetty EU-tasolla vieraslajiasetuksella ja Suomessa kansallisesti vieraslajilailla.

Kurtturuusu vai ei? Ruusulajeja ja -lajikkeita on paljon, ja tunnistaminen voi olla vaikeaa. Löydät apua tunnistamiseen Vieraslajit.fi-sivustolta.

Kurtturuusun hävitys taloyhtiön pihalta ilman torjunta-aineita

Kurtturuusun hävitys voidaan hoitaa taloyhtiön piha-alueilla kahdella tavalla:

  • näivettämällä tai
  • kaivamalla koko kasvualusta pois.

Hävityksen tapa arvioidaan tapauskohtaisesti – ota yhteyttä niin löydämme yhdessä juuri teidän taloyhtiölle sopivan ratkaisun!

Kaivamalla hävittämisessä on tärkeää huomioida, että maahan ei jää juurakon palasia. Aluetta on seurattava kaivamisen jälkeen huolellisesti ja hävitettävä mahdolliset nousevat uudet kurtturuusun alut.

Kurtturuusun hävitys näivettämällä tehdään usean vuoden aikana – näivettämisen seuraksena kasvin juurakot lopulta kuolevat. Pensaat leikataan alas, ja kiihkeimmän kasvukauden aikana esiin työntyvät versot pidetään matalana siimaleikkurilla.

Peitämme alueen kuorikatteella, mikä osaltaan hidastaa kasvua. Työmaa on myös siistimmän näköinen näivettämisen aikana.

PihanTekijät ottavat kurtturuusuista niskalenkin, ammattitaidolla ja ammattilaisten välineillä

  • Huolehdimme välineistön kunnosta ja puhdistamme ne leikkuiden välillä, jotta mahdolliset kasvitaudit eivät siirry eteenpäin.
  • Halutessasi viemme risut pois pihalta mennessämme ja toimitamme ne Sorttiasemalle. Suuria määriä risuja voimme kuljettaa erikseen perävaunulla.
  • Kaivuista syntyvät maa-ainekset kuljetamme pois.
  • Huomioimme taloyhtiöiden asukkaat ja työturvallisuuden kaikissa töissämme.
Kurtturuusua taloyhtiön pihalla

Tutustu taloyhtiöiden palveluihin

Vieraslajien hävittäminen sisältyy taloyhtiöille räätälöimiimme palveluihin.

Tutustu – sovitaan pihakäynti!