Kurtturuusun hävitys on ajankohtaista taloyhtiöiden pihoilla – kasvatuksesta tulee kiellettyä 1.6.2022. Kiellettyä on myös antaa kurtturuusun kasvaa passiivisesti taloyhtiön piha-alueella. Anilliininpunaisena tai valkoisena kukkiva kurtturuusu on haitallinen vieraslaji.

Kurtturuusun hävitys kannattaa jättää asiantuntijan huoleksi. Espoon PihanTekijöiltä kurtturuusun hävitys onnistuu pääkaupunkiseudulla: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Kirkkonummi.

 

Eroon kurtturuususta? Ota yhteyttä lomakkeella!

Jätä yhteydenottopyyntö helposti lomakkeella

Miksi kurtturuusun hävitys on ajankohtaista juuri nyt?

Kurtturuusun Rosa Rugosa -lajin ja sen valkokukkaisen muodon (Rosa rugosa f. alba) kasvattamisesta tulee kiellettyä 1.6.2022. Tämä tarkoittaa, että myös sen sietäminen ja passiivinen pitäminen omalla piha-alueella on kiellettyä. Tästä syystä tällaisen alueen omistajan tai haltijan on hävitettävä kurtturuusu pihaltaan. Kurtturuusun maahantuonti, myynti, ostaminen ja ympäristöön päästäminen on kiellettyä jo tälläkin hetkellä.

Kurtturuusun hävitys näivettämällä kestää kolmesta neljään vuotta, joten toimeen on syytä tarttua nyt. Näin kurtturuusun hävitys onnistuu kolmen vuoden siirtymäajan puitteissa.

Vieraslajien hallinnasta on säädetty EU-tasolla vieraslajiasetuksella ja Suomessa kansallisesti vieraslajilailla.

Kurtturuusu vai ei? Ruusulajeja ja -lajikkeita on paljon, ja tunnistaminen voi olla vaikeaa. Löydät apua tunnistamiseen Vieraslajit.fi-sivustolta.

Kurtturuusun hävitys taloyhtiön pihalta ilman torjunta-aineita

Kurtturuusun hävitys voidaan hoitaa taloyhtiön piha-alueilla kahdella tavalla:

 • näivettämällä tai
 • kaivamalla koko kasvualusta pois.

Hävityksen tapa arvioidaan tapauskohtaisesti – ota yhteyttä niin löydämme yhdessä juuri teidän taloyhtiölle sopivan ratkaisun!

Kaivamalla hävittämisessä on tärkeää huomioida, että maahan ei jää juurakon palasia. Aluetta on seurattava kaivamisen jälkeen huolellisesti ja hävitettävä mahdolliset nousevat uudet kurtturuusun alut.

Kurtturuusun hävitys näivettämällä tehdään usean vuoden aikana – näivettämisen seuraksena kasvin juurakot lopulta kuolevat. Pensaat leikataan alas, ja kiihkeimmän kasvukauden aikana esiin työntyvät versot pidetään matalana siimaleikkurilla.

Peitämme alueen kuorikatteella, mikä osaltaan hidastaa kasvua. Työmaa on myös siistimmän näköinen näivettämisen aikana.

Jätä yhteydenottopyyntö helposti lomakkeella

PihanTekijät ottavat kurtturuusuista niskalenkin, ammattitaidolla ja ammattilaisten välineillä

 • Huolehdimme välineistön kunnosta ja puhdistamme ne leikkuiden välillä, jotta mahdolliset kasvitaudit eivät siirry eteenpäin.
 • Halutessasi viemme risut pois pihalta mennessämme ja toimitamme ne Sorttiasemalle. Suuria määriä risuja voimme kuljettaa erikseen perävaunulla.
 • Kaivuista syntyvät maa-ainekset kuljetamme pois.
 • Huomioimme taloyhtiöiden asukkaat ja työturvallisuuden kaikissa töissämme.
Kurtturuusua taloyhtiön pihalla

Eroon kurtturuususta? Jätä yhteydenottopyyntö!

Täytä ystävällisesti lomake – lomakkeen lähettämisen jälkeen otamme yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla toiveesi mukaan.

Sovimme toimenpiteistä ja aikataulusta sähköpostilla tai puhelimitse. Käytämme tietojasi tilauksen toimittamiseen, tietosi ovat meillä turvassa! Voit lukea tietojen käsittelystä tietosuojaselosteestamme.

  Etunimi*

  Sukunimi*

  Puhelin*

  Sähköposti*

  Taloyhtiö*

  Lähiosoite, jossa kurtturuusut sijaitsevat*

  Postinumero*

  Postitoimipaikka*

  Kerro lyhyesti, millainen kurtturuusujen esiintymä on kyseessä.

  Mikäli mahdollista, liitä mukaan kuvia (pdf, jpg, png):

  Toivon yhteydenottoa puhelimitse.Toivon yhteydenottoa sähköpostitse.

  Olen kiinnostunut myös pihan hoitosopimuksesta ja toivon siitä lisätietoa.